Четвер, 28.03.2024, 21:08  Велика Вільшаниця  Бортків  Скнилів  Мала Вільшанка  Андріївка  Скварява  Красне  Куткір  Глиняни  Задвір'я 
Село і люди. Добровільне об'єднання територіальних громад
        ЧАТ Сайт
Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гости"Вітаю Вас, Гість · RSS
ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ  про  Сільський форум  СЕЛО і ЛЮДИ    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
СІЛЬСЬКИЙ ФОРУМ » Юридичний форум » Суди » Європейський суд
Європейський суд
AДМДата: Неділя, 27.02.2011, 10:31 | Сообщение # 1
Полковник
Группа: Администраторы
Сообщений: 190
Репутация: 0
Статус: Offline
Європейський суд

Жителі села на Львівщині через Євросуд домоглися компенсації від держави
65 тисяч євро відсудили в держави жителі Львівщини. Сплатити компенсацію мешканцям хутора Вільшина с. Сілець (Сокальський район Львівська область) Україну зобов’язав Європейський суд. Люди живуть поблизу фабрики, яка збагачує вугілля.

Хуторяни отримають гроші за брудне повітря, втрачене здоров’я і зіпсований краєвид. Адже поряд з оселями – один із найбільших у Європі териконів.

Алла Ваків шукала правди майже двадцять років. Оббивала пороги санстанцій, судів та державних установ. Каже, через відходи вугільного виробництва її життя перетворилось на пекло, передає Перший національний.

«Хворіємо – і бронхи, і я кажу, і серце. І фактично найбільше переживаємо за своїх дітей. В мене внучка хвора», – жаліється жителька хутора Вільшина Алла Ваків.

Помешкання Ольги Дубецької за чотириста метрів від терикона. Перше, що зробить, коли отримає відсуджені гроші – купить нове житло.

«Наш будинок втратив ринкову здатність, продати неможливо і жити немає де! От для мене основна проблема – житло! Я більше нічого не хочу», – зазначила жителька хутора Вільшина Ольга Дубецька.

Через складну екологічну ситуацію наші права порушуються, а здоров’я погіршується – з таким формулюванням 10 жителів Вільшини звернулися до Європейського суду. Українське правосуддя за таку справу навіть не хотіло братися.

Адвокат постраждалих Ярина Остапик заявила: «Місцеві суди, зокрема, Червоноградський, близько півтора року не розглядали заяву. Навіть не призначали до розгляду. І через те ми вирішили звернутись до Європейського суду. У цьому суді в Гаазі – нині понад 20 тисяч заяв від українців. Але розглядають невелику частину. Відбирають лише ті, де права громадян порушила держава, а не сусід чи роботодавець. Ті, хто виграють справи – виплати одержують не одразу».

За словами правника Андрія Соколова, парламент України навіть змушений був прийняти спеціальний закон щодо виплат по Європейських судах. І щодо систематизації. Але тим не менше, із виплатами є певні складності. Замість трьох місяців, визначених законом, гроші людям віддають протягом року. Втім, решта жителів Вільшини, зрадівши перемозі земляків, мають намір теж звертатися до суду.

 
СІЛЬСЬКИЙ ФОРУМ » Юридичний форум » Суди » Європейський суд
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

ОПУБЛІКУВАТИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ